Gamla Konsum

Gamla Konsum

fredag 10 februari 2012

Nygamla gardiner i vardagsrummet.

Efter att julen städats ut så är det samma problem varje gång... Vad ska jag ha för gardiner??
Värst är det i vardagsrummet. Det är tre fönster där så det innebär att det måste till 6 gardinlängder.
Inte det enklaste att hitta må jag säga...
En gång hittade jag 6 gardinlängder. Gula med svarta streck.Jättesnygga!! De hade legat länge på en vinda och var smutsiga till tusen. Klok som man tycker sig vara så insåg jag att de inte kunde tvättas i maskin utan jag lade dem i blöt med lite tvättmedel. En smärre chock väntade mig några timmar senare när jag skulle skölja upp dem. Hela baljans innehåll var som tapetklister!!!
När jag senare berättade om den misslyckade tvätten för min mor så konstaterade hon, mycket sakligt, att det varit efterkrigstyg i gardinerna. Dessa innehöll mycket cellulosa/stärkelse eftersom bomull etc. var bristvara, Tyget var alltså mycket känsligt för varmt vatten - vilket jag bittert hade insett... Hur som helst - så här ser gardinerna ut  som nu får invänta sommaren.


De har motiv från antiken med folk och hästar. Vårt senaste snilleblixt är att ha smidesljusstakar och lampa ovanpå kornischen. Tycker att väderkvarnslamporna är rätt så charmiga.


Här ser ni motivet lite bättre. Tyget är av lite tjockare kvalitet och har lite struktur i väven.


Här ses fönster nr.2. Här med bärnstensfärgad väderkvarnslampa. Det saknas en lampa till fönster nr.3. De finns i rött och blått så vi får se vilken vi hittar först.


Helgens snittblomma i matsalen  Ha en trevlig helg!

9 kommentarer:

 1. Mycket trevliga gardiner ni hittat till era fönster och med vackra väderkvarnslampor är det bara att sätta sig ner och njuta och invänta våren!

  SvaraRadera
 2. Jag har varit med om precis samma sak med en dock-klänning som också löste upp sig, snopet! Skulle ni inte kunna ha med kvarnlamporna med närbild i ett inlägg, undrar om jag inte har en sådan i rött? men det är lite svårt att se på fotot.

  SvaraRadera
 3. Då fick man lära sig något nytt om gardiner då - jag hoppas inte att få uppleva din förvåning och besvikelse!! Men jag är dålig på att tvätta - vädrar helst:) Dina gardiner är verkligen fräcka,,,och vad kul att du har en sån där Manca-staty vid fönstret. Har några stycken själv med den där stilen,,,

  SvaraRadera
 4. Det är jätteknepigt när man har flera fönster i ett rum och vill hitta gamla gardiner så det räcker till alla fönster. Även när det bara två fönster brukar det vara svårt att hitta.

  SvaraRadera
 5. Snygga fönster, jag blir grymt avundsjuk på dina kornischer!

  SvaraRadera
 6. Så annorlunda gardiner och kornischerna omvärderade jag snabbt- jättesnygga!!
  Väderkvarnarna- oh, det är "vill ha, vill ha" över dem.
  Får man se hyllorna bredvid senare? Tyckte mej skymta en plastsak jag igenkände
  kanske det där också står något pärlalster!
  Kerstiniretronossebro

  SvaraRadera
 7. Gittan - Ja, vi väntar å längtar till våren men snart så...
  Helena - Då vet du hur det känns!! Lägger ut en närbild på lamporna om nån dag.
  Retroknoppen - Jag har oxå lärt mig att inte toktvätta i onödan. Negress statyerna är ju bara så ståtliga å klassiska på 50/60-talet.
  Kerstin - Så sant.
  Ann-Charlotte - Jag har kornischer i alla fönster, tycker att gardinerna får ett snyggt fall i dem.
  Kerstin - Jag har inga pärlalster men en del av plastband. Visat en del i tidigare inlägg men det kommer nog mer.

  SvaraRadera
 8. åh, du har både kornischer och ljusbuketter! är den ena turkos? var har du fått dem ifrån, kommer de från affären?

  SvaraRadera
 9. Allt det gamla goda - När vi köpte Konsum var det totalrensat. Kooperativa är duktiga på att lägga ned och städa. Både kornischerna(jag har det i 7 fönster) och bukettlamporna(har 4 st. 2 svarta,1 röd och 1 blå) är köpta på loppis eller auktion.

  SvaraRadera