Gamla Konsum

Gamla Konsum

söndag 27 februari 2011

Fortsatt koll av köket...

 Jag lovade igår koll av kryddskåpet mm. De små Pripps flaskorna i plast är salt och pepparkar. De andra 2 är tändare. Den minsta är reklam för pilsner och den lite större  för Tuborg. De två fiskarna är även de salt och pepparströare.
 Kryddhyllan rymmer även en del gamla förpackningar (med innehåll). Vi med lite ålder minns den goda hemkokade saften gjord på Saturnus saftessens.
 Som tidigare sagts så är köket litet så varje väggsnutt måste tas till vara. Handdukshängare just nu med plasthänge från tiden. Syns inte mönstret på bilden men det är fiskar. Ovanför ännu en kryddhylla. Köksklockan är i porslin och plast med äggklocka. (Oerhört opraktiskt! Måste använda kökspall för att ställa den...)
 Kryddhyllan rymmer kryddburkar samt ännu några salt och pepparkar. Kattor i teak samt de små från tupperware i plast.
Skärbrädorna är så pass snygga så de få hänga framme på väggen. Nog om detta för ikväll. Fortsättning följer....

lördag 26 februari 2011

Köksskåpsöppningen fortsätter...

 Otroligt praktiska är dessa förvaringskärl för kylskåp. Det är Elecrolux som står bakom denna genialitet. Stapelbara, fyrkantiga och tåliga gör dem till ett bra alternativ till de nya plastburkarna som säljs numera.
 Ja så var det då dax för glasen. Dessa uppsättningarna vet jag inget om mer än att jag föll för deras mönster och form.
 De här däremot finns i de här fyra motiven - Struts, elefant,tiger och antilop. De här fanns i min barndom å då snackar vi slutet av 50 början av 60-talet. De såldes med messmör i. Vet inte om de fanns i hela Sverige eller om det var en lokal produkt från mejeriet i Jämtland. Jag tycker då att de är charmiga och sen fylls jag av nostalgiska barndomsminnen.
 Inget 50-talskök utan Reda glas. Oerhört tåliga och stadiga.
Det var mina köksskåp. I morgon visar jag kryddskåp och lådor som finns i köket. Tallrikarna som sitter ovan skåpdörrarna är de reproretro Kellogs tallrikarna som kom för några år sedan. Fick dom i present av sonen å de är riktigt charmiga, trots nyproduktionen, tycker jag i allafall...

torsdag 24 februari 2011

Och rätt svar är.....

SENAPSDOSERARE !!!                                                                                                                    Fungerar utmärkt och vi använder även en till ketchup... Så, Nilla hade nästan helt rätt.
 Skåpluckeöppning igen! Idag visar vi koppförrådet. Theservis - omärkt - i en härlig form tycker jag. Den är både rund och kantig. (Nu låter jag som Maria M. Hon med tofsarna, ni vet...) Detta är ett Tradera köp.
Färgkombinationen gult och svart ansågs lite extremt  modernt på 50-talet och köptes av yngre och de som vågade "sticka ut" ifrån det tradionella. Det är ingen synvilla - faten är inte runda utan ovala.
 Vi har olika favotitkoppar till kaffet. Jag dricker helst i de gröna Ceylon kopparna från Rörstrand  ( Tack svärfar )och Magnus föredrar Blå Eld kopparna. Båda dessa är tunna och "god druckna" Till the och choklad används Zebra eller Sparta. Båda är ju något kraftigare i godset. Blå Eld och Zebra´n är köpta på Inlandsloppan. Spartan är en present från yngsta sonen och hans flickvän.
 Ytterligare  omärkta kaffekoppar men tunna och riktigt charmiga i modellen. Minns inte var dessa kommer ifrån. Nån loppis antar jag.
Har även Spisa Ribb kaffekoppar. Dessa används inte så ofta eftersom de är lite för små och vida i formen. (Kaffet kallnar för fort...) Gräddkanna i grön plast nyttjas idag för mjölk till kaffet. Det finns även en i ljusblå plast i nått annat skåp .Spisa´n har funnits i min ägo i drygt 20 år å jag minns inte var jag fick den ifrån.  Å just nu håller jag på att få fnatt för texten hamnar inte där jag vill att den ska vara men nu struntar jag i det!!
God Natt !                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

onsdag 23 februari 2011

Det här har vi i köksskåpen.

 Skåp 1 rymmer skålar av olika modeller.De flesta är av märket Pyrex, Platsskålarna är av skilda märken, Hammarplast, Etanplast och Melaminplast. I mitten ses ett litermått. Höger om denna sockerskål i blått glas och teak, fler små svarta skålar med färgad insida och ett äggställ för äggkokning.
 Översta hyllan ses Don Pedro delar ,safttillbringare och sillburkar. De är märkta med ett firmanamn samt Portugal och 1963.
I skåp 2 har vi vardagsservisen  Pigg - Uppsala -Ekeby. Den kunde man köpa billigt för några år sedan så vi har ganska många delar. Trekantsfatet och såssnipan är Gustavsberg Gourmet.
 Såssnipor och kannor även de i Pigg.
Sist en pryl som tog oss lång tid att klura ut vad det va´och dess användningsområde. Den är i tålig bakelit och har en liten "matarknapp" på locket. Locket skruvas av och manicken fylls med.... Ja vaddå?Fundera på det och gissa friskt! Svaret får ni i morgon.

måndag 21 februari 2011

fortsättning följer...

 Nyttoburkshörnan. Här i Norr var Isakssons Kaffe vanligt förekommande. Stora burken nyttjas som kaffeburk och den lilla som theburk. Klassisk kakburk och kakaoburk fyller sin funktion än idag.
 Kakfat i plastband trängs på micron ( lite modeniteter finns!!) med en receptlåda från Felix - årgång 1959. Knappnålsburk och häftstift är bra att ha grejjor.

Vi har en förkärlek för udda prylar. Udda i design eller ändamål. Den här shakern är egentligen inte speciellt upphetsande om man inte läser på  ...  
                                                                                                     
orginalförpackningen.  Jag såg framför mig den stressade hemmafrun som först skakade ihop mjölredningen, sköljde ur shakern, i med lite tvättmedel, vatten å nylonstrumporna. Skaka några gånger å vips va dom som nya....
Även den här doseraren är lite kul. Man fyller det som skall mätas upp upptill och läser av på skalan som står på det röda. Helt oumbärligt i det moderna köket.  Fniss.... Sanslöst omständig...

söndag 20 februari 2011

Nu går vi vidare till köket - å va hittar man då där...

I den här lägenheten är köket av typ "compact living". Eftersom huset är byggt på 20-30-talet så är det väl tänkt att frun i huset är den enda som ska rymmas i köket och att äta gör man i matsalen.... Hursom helst ett perstorpsbord med stolar klädda i äkta galon. Dessa är köpta från anrika Åsarna Hotell. Tyvärr är det ej i bruk längre, som hotell menar jag...
 Den tidigare hyresgästen fick skåpluckorna renoverade för drygt 10 år sedan. Tyvärr kan bara vi säga för de var orörda orginalskåp. Man kan inte få allt här i världen. I REDA hyllan håller vi på att byta ut skålarna till grönt glas istället för de vita. Jag måste säga att det går så där...
 I ett litet kök med två fönster och en dörr måste väggarna nyttjas till förvaring. Knäckebrödsskåpet är jättepraktisk.Kom-ihåg rullen kommer från Jordbrukskassan ( numera Swebank) Längst till höger skymtar en hederlig  köksassistent märke - Electrolux. Brickan finns det 3 utav i olika färgsättningar.Snushållaren, för Ettan Snus, kommer från en gammal kiosk.
 Bland det smartaste vi gjort! Ett godisställ som vi använder till mjöl,socker och gryn. På väggen hänger Mors Kryddhjul. Även det jättesmart pryl.
En liten hylla som rymmer "bra att ha" prylar. Ostkupa med ostsparare, bordsfläkt, mortel och mjölkförpackningshållare. Färgen tidstypiskt ljusblå. De mesta på denna sida har Inlandsloppan hjälpt oss att skaffa.

lördag 19 februari 2011

Blandade bilder...

 Fantasin tröt när termometern visade -32 i morse så ni får hålla tillgodo med några restbilder som inte visats. Här i vardagsrummet, i ett hörn, står en stringpidestal med en ståtlig spindellilja. Dock inte i blom just nu)
 På en hylla i bokhyllan finns röda emaljerade föremål. Liten termos och emalox skål. Vidare ( ej ibild) finns röd sifon samt en röd TV-kanna I mitten en ljusstake med tupp. De två små på övre hyllan hör till.
 Ett askfat eller skål - Rörstrand tror jag. Pennorna är från rätt tid. Den ena är en sån där man vickar på så åker en båt fram och tillbaka i pennan. Ni fattar eller hur...
 Ovanpå vitrinskåpet står en samling grönt glas. Jag minns inte vad det heter men de vet ju ni.... Den hängande ljusstaken vet jag inget om men den är vacker när den har brinnande ljus i .
Tidningskorgen rymmer Femina. Årgångarna 1959 och 1960 så klart!!

tisdag 15 februari 2011

Lite av varje...

 Lite bilder "som blev över". Det är är fönstret i matsalen. Fönsterbräda i Perstorpsplatta. Den stora kupan är ett auktionsfynd. Den och den stora bruna skålen som visats tidigare fick jag båda för 20 kronor.
 Åter i vardagsrummet. Blombord i string samt tidningsställ. På väggen såna där sammetstavlor-ni vet vilka jag menar.
 En egen liten vrå i vardagsrummet. Stringhyllan rymmer diverse "facklitteratur" som guidar en rätt i 50-60-talets trender gällande mode och inredning.
 Överst på hyllan ses den trad. TV.tranan. Ytterligare en modell av ljusstake samt en vas i flätad plasttråd med plastblommor ( vad annars...)
Kul katt i teak. En stork(trana) snidad i ben eller nån sorts plast.Inte vet jag å det kvittar. Jag gillar den ändå. Ska vara en liten en framför men den har flugit sin kos...

måndag 14 februari 2011

Alla Hjärtans Dags hälsning.

Strunt är strunt och snus är snus om än i gyllne dosor men rosor i ett sprucket kärl är ändå alltid rosor.
Ha en trevlig kväll.

söndag 13 februari 2011

Kan nån berätta vad vi har i skåpet ?!

 Mat och theservis i grönt från Stavanger Flint. Vanlig på de flesta loppisar till billig peng. Jag trivs jättebra med den eftersom jag tycker att maten "försvinner" om tallriksmönstret är för markant.
 Serveringssnurrorna är användbara till mycket. Alltid på julbordet till sill och kallskuret men även till tacos å annan plockmat.
 Blandad kompott. Smörask Verduna, Majas mejeri samt liten tillbringare made in Tjeckoslovakien.
 Ett stort skaldjursfat från Syco. Det är 60 cm långt och 24 cm brett. I perfekt skick. Köptes på en gårdsloppis i Blåsjön. En by uppe i norra Jämtlandfjällen för den otroliga summan av 40 spänn.
 Nu till "problemet". Fann dessa 6 lövtallrikar på en garageloppis i somras. Det var loppisens sista dag å damen sa att det mesta var sålt. Kvar fanns dock dessa. 6 assietter i grönt glas.Ingen etikett kvar dock....
men det ses ju att de är handgjorda. Alla är olika i form och med blåsor i glaset. Har försökt hitta nå info men går bet... Kan någon av er bistå med info.... Vore kul att veta vad jag köpte för 15!! kronor. För alla 6 !!!!

fredag 11 februari 2011

Vårat sideboard - Trudy.

 Tänk vad det ryms mycke´prylar på och i ett sideboard. Skålen tv. köptes på auktion för en tjuga. Sen ses askfat,UE, smörgåsbrickor i teak. ostskärare .marmeladburk och ljusstake. Allt i teak.
 Blomvas med plastrosor, de har små lampor i så blommorna lyser. Framför en ostbricka.
 Här ses hela kattfamiljen. Pappa katt sitter på värmeplattan. Bakom honom ses ytteligare ett askfat, okänd design samt en hel råttfamilj i form av "party-pins"
 Mitt på bordet tronar3 ljusstakar av Stig S. Köptes på loppis i somras för 10 spänn styck. Supersöt mus kollar att allt är okey. Vi kollar lite mer på asken i bakgrunden...
Det här är en värdinnegåva. Rosen är gjord av en röd näsduk och den ligger på en vit näsduk. Trevlig sak som jag tror skulle kunna gå hem som nyproduktion. Istället för blommor som bara vissnar menar jag...
I morgon kollar vi som ryms inuti skåpet.