Gamla Konsum

Gamla Konsum

tisdag 22 maj 2012

Mitt barndomshem.

När vi åker upp till våra hemtrakter, så säger vi upp till Dorotea. I och för sig helt rätt men vi brukar bo i mitt barndomshem - Olofstorp- i byn Saxvattnet. Saxvattnet ligger ca. 1 mil norr om Dorotea och Olofstorp ytterligare några kilometer utanför byn. Helt ensamt ute i skogen med närmsta grannen 1 km därifrån.
Härifrån flyttade jag och mina föräldrar 1968. Gården är en släktgård i 4 generationer. Gården har haft ett flertal byggnader men dessa timmerbyggnader revs och såldes som ved under 2:a Världskriget. Kvar i dag finns boningshuset, en ladugård, en västerbottensgård och ett garage.På ängarna runt omkring håller skogen på att återta sina forna marker och trädgården är snart ett minne blott.


Det stora rymliga köket är ett typiskt bonnkök. Senaste renoveringen skedde efter kriget. Det blev då omodernt med spegeldörrar å andra "krusiduller". Nej på med masonite för att täcka dörrarna, de breda takbrädorna och spiselkransar. Färgen i köket blev ljusblått och rött. Det stora hörnskåpet är väggfast med handsmidda gångjärn vars material man tog från det lilla dagbrott man hade i berget.


Det mesta av orginalinredningen har skingrats för vinden genom åren. Detta mjölkskåp är dock från gården. Övrigt möblemang som nu finns i huset är dels överblivna möbler från oss alla eller från auktioner.


Bredvid köket finns kammaren. Det som senare blev vardagsrum med TV:n som huvudmöbel. Idag blandad kompott och stilar.Skolplansch av Johan Tire´n pryder väggen ovanför ett avyttrat 60-talsbord. Modernare bäddsoffa gör det drägligt att övernatta här-


 
Här finns även ett linneskåp som alltid stått där, åtminstone så länge jag minns. Den lilla korgstolen är min lilla TV-stol som jag hade som barn.
Fortsättning följer. Hoppas att ni vill följa med....

10 kommentarer:

 1. Mer "ute-bilder"!
  Så jag får se vad en västerbottensgård är. :)
  Mysigt boningshus!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer både mer ute/innebilder. Ska se om jag har en bild på gammstugan

   Radera
 2. WOW! nu dog jag litegrann! vilket underbart hus med både charmigt inre och yttre.. jag älskar sånt! mattan under köksbordet hette ju duga, den hade man gärna haft under sitt köksbord! visa mer, mer, mer! :)

  SvaraRadera
 3. Elisabeths första minne från den gården var en sen (och mörk) höstkväll när hon fick följa med Karin och farbror Arne till Saxvattnet och det skulle kokas ur ett älghorn i värmaren utanför huset...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var sånt man fick lov att va med om då den tiden!! Det var en stor ynnest att få skjuta en älg då.

   Radera
 4. Följer gärna med på vidare visning. Vackert hus. Söt tv-stol du hade som barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är så välkommen att följa mig vidare i min nostalgiska vandring

   Radera
 5. Kul att se bilder från Saxvattnet. Finns det något kvar av Folkets Hus? För 20 år sedan eller så fanns fortfarande en del saker i byggnaden.
  1995 gjorde tullan förresten en utflykt till Stockholm då Nils var nyfödd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Föreningshuset är rivet sedan flera år. Minns inte att du hade tullan men då är det mina telningar och Nils som legat i den på senare tid.

   Radera