Gamla Konsum

Gamla Konsum

torsdag 15 november 2012

Fort blir det ett nytt samlande.

Så fort en tanke kan bli ett nytt samlarområde.
Blev smått förtjust i äldre turistvimplar. Började köpa dem på loppisar och auktioner. Valde ut de som var äldre och där vi hade varit.
Så en kväll såg vi vad vi skulle ha dem till.


De sattes upp, på rad, i garaget. Och där finns plats för många fler.


Dessa färgglada vimplar är som små konstverk med motiv från alla de platser som tänkas kan. Här ses  Åsarnas och Frösön (Frösön är en del av Östersund för er som inte vet.)Fler exempel Fatmomakke - ett lappläger i Västerbotten samt Storlien - numera mest känd som skidort.


En del är riktiga klenoder. Denna fick vi av Lars på Inlandsloppan. Campingen var igång för länge sedan (50-60-tal) och nu minns man knappt att den funnits. ( Tygmärket fick vi oxå av honom)
Så nu fortsätter jakten på gamla vackra vimplar!

7 kommentarer:

 1. Ja trevliga vimplar köptes ibland av mor och far som souvenirer på semesterresorna. Frågan är vart dom tog vägen?

  SvaraRadera
 2. Vilken rolig samling. Sådana ser man ju fortfarande i turistbutikerna runt om i världen :)

  SvaraRadera
 3. Jag gillar vimplarna från bilismens genombrott på 50- och 60-talet.
  Snyggt med placeringen i taket :-)

  SvaraRadera
 4. Jätterolig samling och ni hittade verkligen den perfekta platsen att visa upp den på! :)

  SvaraRadera
 5. Jag samlar bara på sådan från min uppväxtort Herrljunga. Har du någon därifrån som inte jag har så kan du få många andra i byte! Jag har bara två st.

  SvaraRadera
 6. Hej! Roligt med intresset för turistvimplar! De flesta turistvimplarna i Norden (alla på bilderna ovan) mellan 1946 och 1968 ritades och trycktes på Frösön, Jämtland. Företaget, som först hette AB Enar Ström Textiltryck ändrade namn till Frösö Handtryck under 50-talet. Nu på tisdag (den 11 mars 2014) öppnar vi en utställning på Jamtli där bl a visas ca 30-40 vimpel-original. I Frösö Handtrycks arkiv finns mer än 1300 olika vimplar i original kvar och vi funderar på om vi kanske ska nytrycka några av dem!? På vår facebook-sida kommer vi lägga upp mer info efterhand. Kom gärna med idéer och frågor! /Katarina, designchef på Frösö Handtryck.

  SvaraRadera