Gamla Konsum

Gamla Konsum

torsdag 28 juli 2011

Beklämmande vyer från Norrlands Inland.


Vi gjorde oss en tur i Västerbotten. Vägrar att åka E4:an eftersom den är så himla tråkig. Körde igenom en mängd små samhällen som var mer eller mindre öde. Nedlagda affärer,verkstäder och mackar kantade vår resa.

Naturen är på väg att återta sina domäner. Detta är vad som är kvar av en tidigare OK mack som Konsum verkar ha drivit innan allt lades ned.

Det här är resterna av själva macken. 

En av alla nedlagda affärer. Den finns vid ovanstående mack. Jag minns dock inte vad stället heter. Det såg ut så här på så många ställen.

Inne i macken låg resterna av pumpbelysningen plus en massa "skräp".

I en annan by stod de här pumparna  kvar dock utan funktion. I den tillhörande affären hade man öppnat ett litet cafe med lite loppisprylar samt lite varor mjölk etc. Ett försök att ha lite service  kvar i byn. Klart att vi stannade och tog en kaffe. Dock inga loppisfynd. Loppisar var det tyvärr väldigt glest mellan. Tom. de var nedlagda!!! Den här lilla resetrippen var trevlig men vemodig. Alla dessa ställen som har sjudit av liv och rörelse med en ofantlig framtidstro är nu bara ... föredetta...

11 kommentarer:

 1. Varför vill folk packa ihop sig i storstäderna när möjligheten till ett drägligt liv väntar ute i de mindre byarna & samhällena?
  Återbefolka landsbygden så servicen byggs ut igen!
  Reclaim the landsbygdsservice!

  SvaraRadera
 2. Otroligt sorgligt. Här i Skåne har sommargästerna tagit över många utdöda samhällen och byar, det ger åtminstone liv på sommaren.

  SvaraRadera
 3. Vi pratade också igår om vad mycket nedlagda macker det finns överallt.

  SvaraRadera
 4. Ja visst är det vemodigt. Tänker också ofta på det när man åker genom små samhällen och ser jättefina boningshus helt förfallna, runtomkring ser man spår av en vildvuxen trädgård. Önskar jag hade pengar att köpa och renovera ett sånt hus. Vad kul det skulle vara.

  SvaraRadera
 5. jag gillar titeln på inlägget, "beklämmande vyer".. åhhh! jag såg ju en del sådant när jag var uppe också, men dokumenterade det inte. jag gillar sånt, mer mer mer!

  SvaraRadera
 6. Fina bilder på en annars sorglig historia

  SvaraRadera
 7. Vilken kul och intressant blogg du har! Jag satt och tjuvanvände Elisabeths dator en kväll och såg denna sida. Då tänkte jag att jag minsann också ska försöka blogga.

  Vänliga hälsningar
  Gittan

  SvaraRadera
 8. Sorgligt att se men fint att någon dokumenterar.
  Hoppas det vänder så folk kommer tillbaks.

  SvaraRadera
 9. Star 76 pumpar...snyggt och visst är det hemskt med avreglering av byar samhällen.
  Sorligt med alla tomma lokaler när servicen dör ut.

  SvaraRadera
 10. Nämen, det är ju i Överklinten! (stället du inte minns vad det hette) /Frida

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Frida för att du berättade var vi varit! Funderat mycket på vilken by det kan ha varit efter vår rutt... men som sagt många byar ser lika sorgsna ut!!

   Radera