Gamla Konsum

Gamla Konsum

tisdag 8 april 2014

Stig Sandkvist

Några inköp och några gåvor har det blivit under vintern. Det mesta kommer från Kia som flyttat till sitt föräldrahem och hade lite för mycket prylar. Hennes morbror var Stig Sandkvist , Vemdalen. Han är nog mest känd för sina träskålar och ljus stakar i teak men det visar sig att han gjort så mycket mer, såsom


både skålen och dess fåglar är hans produktion. Ses mest domherrar på bilden men det finns även talgoxar i skålen. De är tänkta att ha i julgranen eller eneriset.


Mer fåglar. Nu en målad påsktupp.


Inget bra foto men... Det här är Härjedalsbjörnen. En jättestor sådan står i centrum i Sveg. Fast de här på fotot ser  mest ut som små bruna grisar!!


En kniv  med mycket gediget träsnideri. På skaftet ses hans typiska signatur Kantigt inristade SS. Denna är även daterad på baksidan. 1956 är ingraverat.


Närbild på det snidade skaftet. Snyggt eller hur?


En liten ask med intarsia. Gillar katten skarp...


Den innehåller hals smycken i trä. Var poppis på 60-talet och då hängde man dem i en läderrem.


Ett kakfat till påsk kakorna . Tycker att det var skoj med tuppen på toppen. Det här var en del av hans produktion. Fler kända alster är nötknäckare i form av tomte samt att han tälje de klassiska adventsljusstakarna åt LUMA. Ni vet de ganska grova  i mörkt trä... Där i Kias hem fanns även en hel del möbler som han gjort. Jättekul att få se.
Nu hör ni inget av mig förrän till helgen. Vi ska då hämta hem Heidi!! Vem och vad undrar ni.... Ja, det lär visa sig här på bloggen och fram till dess kan ni bara spekulera!

3 kommentarer:

 1. Jag gillade särskilt fatet med tuppen .Vi ärvde en träskål med signatur som jag tror är hans.
  Har sett Sveg-björnen - den är gigantisk :-)

  SvaraRadera
 2. Ja han har gjort mycket fint min kära morbror och mamma var med och betsade och målade fåglarna.
  När man Googlar på hans namn så ser man att hans fina saker finns spridda över landet :)
  Han skulle ha blivit glad och stolt över detta ,även mamma.
  En annan anhörig

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera