Gamla Konsum

Gamla Konsum

onsdag 27 augusti 2014

Sommarens Husbuss renovering.

Jag har ju lovat att visa Er vad vi åstadkommit med våran buss denna sommar.
Egentligen behövdes det inte göras någonting alls. Den var ju nybesiktad och fullt utrustad för en roadtripp, men... man vill ju veta att hur allt fungerar och om det fungerar samt ge ekipaget vår personliga touch.

Så här såg den ut när vi köpte den. Scania Vabis 1963 års modell. Hägglunds kaross. Hade gått på turlinje i Norrbotten - Piteå, Älvsbyn, Moskosel mfl. byar. Därefter blev den övningsbuss på en körskola. Ombyggd till husbuss och efter det så är vi  3:e ägarna.


Eftersom jag har en stark motvilja mot färgen rosa ( eller solblekt röd) så började vi med att tvätta hela bussen med ett supermedel samt måla upp det vi kunde. Små detaljer såsom kofångarna fram. Det satt ett cykelställ fram men inte original så ett sådant letar vi efter. Som synes blev den inte heller lika rosa efter tvätt och putsning. Även listerna har fått sig en ordentlig omgång med Autosol och alla gummilister har smorts med glycerin.


Vi beställde en ny destinationsrulle hos reklambyrån Ole.se. Den gamla orginalrullen var så skör och trasig så den gick knappt att röra. På vår rulle står bl.a. Scania, G:a Konsum, Åsarna, Semester mm.


Även bak var det ett cykelställ samt lite rörigt tyckte vi. Så...


även där målades det lite. Lastgallret sattes på plats och målades. Cykelstället tog vi bort samt målade reservhjulets fälg. Reflexer sattes på gallret och baklysen byttes till tidsenliga.


Det här är en bild på före och


så här blev det med de nya gamla baklyset. Riktigt fina med sitt lilla skyddstak. Osäkra på vad de suttit på original men de köptes på Tradera för en liten peng. Var då rödmålade men lackerades om, illa kvickt...Fick även tag i bättre blinkersglas på Tradera. De gamla var lite solblekta.
I nästa inlägg så får ni följa vår restaurering invändigt, men det dröjer några dagar för vi ska ut och åka husbuss runt nejderna i helgen.
Så på återseende....

3 kommentarer:

 1. Gillar "av-moderniseringen"! :)

  SvaraRadera
 2. Hej!! Hittade gamla inlägg av dig där du visar upp dina fina Luma ljusbuketter! Du skrev att många misstar dessa för att vara adventsljusstakar men att de ursprungligen var tänkta som året om-ljusbuketter. Du hade ett reklamblad från KF som du skulle leta fram som tog upp detta. Jag har inte hittat info om detta och undrar därför om du hittat reklambladet och om du vill göra ett inlägg om detta? Eller om du vet mer om Luma-bukettens bakgrundshistoria du vill förtälja?
  Tack för en bra och intressant blogg!
  /Lotta

  SvaraRadera
 3. Perfekt gjort och man får gratta till ett perfekt åk att rulla runt med=)

  SvaraRadera