Gamla Konsum

Gamla Konsum

lördag 26 januari 2013

Januari´s Skyltning.

Den 20:e Knut dansades julen ut! Så ock i skyltfönstret. Helgen efter var det skidtävlingar här i Åsarna. Så då tyckte jag, att det kunde passa med lite retro-skidåkning med klass!!


Majken iklädd ljusblå anorak, skidhanskar och en rejäl toppluva.  Den här blåa mössan virkade min mamma åt mig och själv hade hon en i bruna nyanser. Tror att storasyrran också hade en.


Barnskidorna heter MoraNisses skidor från  AB.Tobo Bruk.


Visst var det väl lite mer sting i dåtidens skidvalla. Här ses Varg-Bett. Ingen risk för att man har bakhalt ...tror jag!


eller om det är klubbsnö, ja då tar man  lite Lapp-Glid, skarklister, under skidan så blir det fullt ös i spåren. Landslaget kanske vill låna lite eller är det månne hemligheten bakom Åsarna-åkarnas framgångar... Ja, vem vet??


En hylla med tillbehör för att göra skidturen trevlig. Ett extra skidbrätte i gul plast, helt oumbärligt ifall man skulle bryta av ena skidan. De röda skidplattorna var en vidareutveckling av Perstorps skidplattor. Alltså de som man har på skidan där pjäxan skall vara.Så att skidan inte nöts eller blir halkig  av allt nyttjande....


VM-elit bindningen från JOFA var som en revolution inom skidvärlden. Allmänt kallad "råttfälla". Slalombindningen var som en kraftigare skidbindning fast med låg fäste. Alltså en extra fästpunkt för bindningen. Så satt pjäxan fast bättre.


Pia är klädd för utelek tillsammans med

 
Lilla Pyret på rattkälken. Ha en skön helg alla bloggvänner!

14 kommentarer:

 1. Tack snälla du för underbar nostalgi. En gammal man, 60+, njuter vid varje besök hos dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en del av glädjen med våra prylar - att få dela dem med andra och få den där Åhh-känslan...

   Radera
 2. Vargbett och lappglid! Jo, nog var det allt mer sting förr i tiden.
  Och vad snygg Majken är. Ingen kavaljer på gång i skyltfönstret? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både hon och vi spanar efter en kavaljer! Den som väntar på nått gott...

   Radera
 3. Trevlig skyltning och härliga namn på vallorna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Kul att du är med trots egen bloggvila.

   Radera
 4. Ni måste ha den mest varierade och finaste skyltningen av alla.Underbart! Jag blev lite full i skratt när jag ser Lilla Pyret sitta på en lika dan kälke jag och Martin försökte åka på idag.Fullkomligt livsfarligt för oss fullvuxna med en styrning som är nästan obefintlig...

  SvaraRadera
 5. Tack! Har många, mer eller mindre lustfyllda, minnen från rattkälksåkningen som barn. Rattkälke eller masoniteskiva var det som gällde då. (Jag föredrog masoniten)

  SvaraRadera
 6. Himla kul med ert skyltfönster. Det är ju en riktig kulturgärning ni gör, ett levande museum.

  SvaraRadera
 7. Min man samlar på gammal valla och har en hel del i sin samling. Vargbett har jag dock aldrig sett eller hört om tidigare. Kul! Du säljer väl inte...?

  SvaraRadera
 8. Hejsan, undrar om du fortfarande har någon av Varg Bett:s burkarna kvar,jag är mycket intresserad, jag har en stor vallasamling och saknar denna.
  Eller om du vet vart jag skall få tag på en sådan.

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Ingen aning om hur jag halkade in på denna blogg och gammalt är inlägget men galet roligt att se burkarna med Varg-bett! Var min farfar James som kokade den vallan hemma i lagårn i Räftkläppen i Västerbotten. Han körde några Vasalopp med den vallan under skidorna och fightades med S. Jernberg och Mora-Nisse om vinsterna. Kul att se att vallan spred sig i landet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Isabell! Jätteroligt att få höra historien om vallan. Vi fann dessa burkar i min svärfars uthus i Dorotea. En av burkarna finns numera i vallasamlingen i Mora. Hoppas att Bolle 50 (kommentar ovan) läser ditt inlägg.

   Radera